Tawaran Yang Tak Disangka-sangka

September 25, 2016
Tawaran Yang Tak Disangka-sangka | Assalamualaikum & salam sejahtera. Disebabkan terlalu rindu nak menulis, mana taknya last update blog 13/09/2016 hari tu. Time cuti hujung minggu ni lah Murni dapat luangkan masa berkongsi rasa senang hati bila dapat jemputan untuk berkolaborasi dengan one of the fastest growing online retailer in Southeast Asia, ZALORA Malaysia.

Tawaran Yang Tak Disangka-sangka


Punyalah rasa gumbira bila baca email time tu, actually jemputan kali ni merupakan kali ke-4 Murni terima. Syukur alhamdulillah rezeki datang tak di sangka-sangka. Tak perlu Murni huraikan lebih lanjut mengenai tawaran tu sebab ianya adalah sulit. For those bloggers yang pernah terima offer ni sudah semestinya dah tahu, kan? 

Bagi korang yang nak baca artikel terbaru mengenai kecantikan, korang boleh klik [+] Best Beauty Hacks a Woman Should Know. Bila kerja semua dah diselesaikan dengan jayanya, sebagai ganjarannya Murni pun berpeluang untuk shopping sehelai blouse muslimah & cincin di website ZALORA Malaysia dengan berbekalkan voucher seratuih. Last Murni beli barang di ZALORA beberapa bulan lepas tu pun sebab nak penuhi keinginan mak Murni yang nakkan purse baru.

Memandangkan hari tu Murni dah janji di instagram Murni, @mawarmeedina nak berikan details mengenai dua item yang menjadi pilihan hati Murni, korang boleh rujuk caption bagi setiap gambar.

1. Red's Revenge Half Round 2 Diamond Cuff Ring (RM9.90)

cincin diamond, ring diamond,
Think extravagance when subtlety is not an option for the OOTD, the Red's Revenge ring speaks for fancy with a bold appeal. Embellished with faux diamond to deliver statement and character for your glamorous presence. - Metall alloy, open band, faux diamond embellishment, non-adjustable length

Murni tak pernah terfikir pun nak beli cincin ni, rasa sayang sangat kut kalau tak beli. Mana taknya banyak sangat baki voucher kalau Murni beli sehelai blouse. Itu pun bila checkout ada lagi baki RM10.20. It's ok Murni halal kan ja, lagipun cincin ni lawaaaa hihi

2. BYN Muslimah Blouuse (RM79.90)




blouse muslimah, baju muslimah, blouse fishtail
Sometimes it is best to keep things simple. BYN proves this statement right by presenting this wonderfully laid-back, classic design. It boasts clean lines and trimmings that place emphasis on its prim and proper personality. - Polyester, round neckline, long sleeves, zip fastening, relaxed fit, unlined.

Murni suka sangat pakai blouse yang labuh bahagian belakang like fishtail gitu, Murni pi kerja memang kebanyakan baju Murni macam ni lah fesyennya. Murni pilih warna brown sebab boleh suai padankan dengan skirt dan tudung warna navy kepunyaan Murni. Sangat menjimatkan tak perlu lagi keluarkan duit nak beli skirt tudung bagai.

If korang berminat nak beli juga, nanti bolehlah usha website ZALORA Malaysia na banyak sangat pilihan boleh rambang mata dibuatnya.

Ok itu ja yang Murni nak kongsikan, sebelum tu Murni nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada pihak ZALORA Malaysia sebab sudi berikan peluang untuk jalinkan kerjasama. Semoga terus sukses. Minta maaf juga kalau ada yang terkurang dari Murni. Assalamualaikum.

Best Beauty Hacks A Woman Should Know

September 13, 2016
Best Beauty Hacks A Woman Should Know | Assalamualaikum & hi! Today I will share something related with a beauty hacks. Women and make up can never be separated, same goes to me. Different people will have different thought why they are using make up. I just love make up because it will enhance my beauty as well as rise my confidence level.  How about you?

Anyone of you having a problems when applying your make up such as your make up gets smudges easily or runs down when you are sweating? If yes, you should read my articles till the end because it will definitely solve your make up issues.

Best Beauty Hacks

1. Do Your Eye Makeup Before Applying Foundation

The first beauty hack you should know  is to always do your eye makeup first before applying any foundation on. It is true that foundation helps your make up stay in place, but you should know that when you wipes your eye makeup every time you make a mistake, you will end up messing your foundation layer too.

Best Beauty Hacks A Woman Should Know

Hence, eyes must come first from eyeliner, mascara and eye shadows for the complete pretty eye makeup touch.

2. Nose Contouring

Secondly, for the ladies who are not happy with the size of your nose and want to enhance it for a perfect look, you should try the makeup trick by contouring the side of it. It works like a magic. 

Best Beauty Hacks A Woman Should Know


You can use a contour colour a bit darker than your skin tone and line it along the side of your nose. Just in case if you don't have a contouring stick in hand, you may replace it with your eyeshadows since it also act as the perfect substitute.

3. Cat-eye Look

For the last best beauty hacks is how to get the cat-eye look with balance. The trick is by using a tape to make the eyeliner application easier. Maybe some of you find it's quite difficult to create perfect wing for your cat-eye look.

Best Beauty Hacks A Woman Should Know

It can be solve just by placing a piece of tape on the outer corner of your eyes, then apply the eyeliner to create a sharp edge. Let it dry and strip off the tape. You will absolutely feel satisfied with how it turns out.

Okay, that's all from me. Thank you for reading this articles, I hope it can be solve your make up problems. Till we meet again :)

Set Berus Makeup Murah

September 13, 2016
Set Berus Makeup Murah | Assalamualaikum & sejahtera. Hi korang, masih dalam mood berhari raya lagi ke? Entri kali ni tak ada kena mengena dengan raya tau, saja nak share mengenai set berus makeup murah. Almaklumlah ni first time tau Murni beli set berus mekap secara online di Lazada Malaysia. 

Set Berus Makeup Murah


Kalau diikutkan hati Murni just nak beli berus mekap untuk eyeshadow ja, hat yang Murni punya dah hilang. Memandangkan time Murni usha website Lazada ada promosi untuk set berus mekap 11Pcs Natural Bamboo Handles Super Soft Makeup Brush Set Pro Cosmetic Foundation Blending Tools *perghhhh panjang sungguh nama dia haha, harga asal RM120.00 dengan diskaun 78% dapatlah dalam RM26.50. Murah kan? So apa lagi Murni pun rembatlah set berus mekap tu.

Set Berus Makeup Murah

Deskripsi Produk

Brand: LALANG. Material; Aluminium/ bamboo/ synthetic hair. Description: 11 different brush shapes, including blush, foundation, loose powder, concealer, eyeshadow, biying, lip and other fine environmentally friendly bamboo is not easy to breed bacteria, containing a bag. Superfine wool rayon! Lightweight, comfortable and professional!

Tunggu punya tunggu sampai dua minggu, finally sampai juga ke tangan tuan empunya badan. Katanya if barang daripada oversea, delivery akan ambil masa dalam 9 ke 14 hari. It's ok yang penting barang tetap sampai. Terima kasih Lazada Malaysia.

Set berus mekap ni Murni beli ja, tak tahu bila masa nak pakai semua berus tu. Murni pun sebenarnya masih dalam proses belajar bab mekap-mekap ni. Kalau korang tanya function bagi setiap berus, sah-sah ada juga yang Murni tak tahu hihi.  

Murni pi kerja pun pakai mekap main hentam ja, 'conteng' muka sendiri haha Part yang susah sikit sudah semestinya kening and nose contouring. Kening Murni memang serabut and tak balance, kadang tu ambik masa yang lama juga nak bersiap. Part nose contouring tu nanti mudahlah kerja Murni sebab dah ada berus mekap khas. Tak pa belajaq pelan-pelan na. Nanti lelama tu pandaila kalau selalu praktis. kan? 

If korang nak beli set berus makeup murah nanti bolehlah usha website Lazada Malaysia. Eh! rajin pulak Murni promote. Happy customer katakan hihi. Ok itu ja yang Murni nak share, assalamualaikum.  


Farewell Party

September 12, 2016
Farewell Party | Assalamualaikum & salam sejahtera. Kemain lagi tajuk omputih isi kandungan cerita tetap melayu, kadang tu jangan heran kalau keluaq bahasa utara, jangan marah na. Ni semua penangan sebab rindu dengan tempat belajaq dan sahabat sendiri kut. 

Ok berbalik dengan farewell party tu, actually last week Murni menghadiri *cehhh ayat skema hihi jamuan perpisahan yang dibuat khas untuk Ketua Bahagian Perkhidmatan KWSP cawangan LD yang berpindah ke KK, kiranya penyelia aka bos Murni. Farewell party ni dibuat di dua lokasi berbeza iaitu bertempat di Restoran Saujana dan Khadijah Ikan Bakar.

Farewell Party 

Restoran Saujana, 05/09/2016

Farewell party  yang diadakan di Restoran Saujana ni bukan sahaja untuk meraikan bos Willon, tetapi dalam masa yang sama untuk meraikan dua orang staf baru sekaligus meraihkan hari jadi staf yang berkongsi bulan kelahiran yang sama.

Tak jadi nak tangkap muat menu yang dihidangkan sebab utama malas and perut dah lapaq kut. Murni kenyang makan kek Secret Recipe siap minta tambah lagi hihi, makanan hat yang lain tu makan ala kadar ja.

Farewell Party
Selamat Hari Lahir, didoakan semoga panjang umur, diberi kesihatan yang baik, murah rezeki dan berbahagia di samping keluarga terchenta
Farewell Party

Farewell Party
Muka manyak senyum :D

Khadijah Ikan Bakar, 07/09/2016

Kalau diikutkan kali ni merupakan kali ketiga Murni jejak tempat makan Khadijah Ikan Bakar. Menu yang disediakan tidak pernah mengecewakan Murni, semuanya sedap belaka. Sampaikan hari tu Murni siap langgar pantang, main hentam je makan tom yam. Even Murni alah kepada seafood, tapi nak juga makan, at the end merasa jugaklah kena cucuk jarum sampai 4 kali. 

Farewell party yang diadakan di Khadijah Ikan Bakar ni Murni behave banyak tau. seafood Murni tak makan langsung, sentuh pinggan dia je sebab nak huluq ke orang lain haha. Di bawah ni ada tiga menu yang sempat di snap, banyak lagi hidangan yang disediakan. Yang pastinya puas hati sungguh and kenyang perut hihi

Farewell Party
Hanya mampu memandang ketam yang cantik tersusun huhuhu
Farewell Party
Ikan terbang, eh! Murni tahu makan ja, tak tau ikan masak apa ntah hihi
Farewell Party
Ikan bakar pergghhh feveret Murni & boleh dikatakan Murni habiskan sepinggan
Farewell Party


Lastly, tahniah tahniah tahniah bos Willon dan selamat berkhidmat di tempat baru. Tak lupa terima kasih juga atas ilmu dan tunjuk ajar yang telah diberikan especially time nak deal dengan member. I have learned something from the qualities of your leadership too. Thanks again!

Wellness Programs

September 04, 2016
Wellness ProgramsAssalamualaikum & salam sejahtera. Hari ni baru Murni ada kesempatan nak pegang laptop sendiri, baru nak jenguk blog yang dah terabai lama sangat. Maaf sangat lama menyepi sebab kekangan masa, letih, line internet yang slow dan kesannya mood menulis pun hilang entah ke mana. Tipulah kalau Murni cakap tak rindu nak menulis di blog. 

Hari ni Murni nak share mengenai program wellness yang diadakan di tempat kerja Murni. Pelaksanaan program ni melibatkan ceramah mengenai kesihatan (Hepatitis A & Hepatitis B dan Pengurusan Stress) dan juga aktiviti yang melibatkan fizikal (Berzumba). 

Wellness Programs


1. Ceramah Mengenai Hepatitis A & Hepatitis B

Ceramah ni diadakan pada hari selasa bersamaan dengan 16 Ogos 2016 bertempat di bilik mesyuarat. Seorang penceramah jemputan telah dijemput untuk memberikan perkongsian ilmu mengenai Hepatitis A & Hepatitis B. Maaf na Murni terlupa nama penceramah hihi

Ceramah Mengenai Hepatitis A & Hepatitis B


Bagi Murni, perkongsian ilmu yang dikongsikan sangat menarik perhatian Murni, bermanfaat dan yang pastinya tak kering gusi sepanjang ceramah berlangsung. Terima kasih puan. Apa yang Murni masih ingat sehinggalah sekarang ni mengenai Hepatitis A & B ialah

"Hepatitis A ni berkaitan dengan hygine atau kebersihan sekeliling kita, Hepatitis B ni boleh berjangkit melalui darah sekiranya terdapat luka antara kedua-dua pihak"

Ceramah Mengenai Hepatitis A & Hepatitis B

Kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai penyakit ni boleh search google na hihi

2. Aktiviti Fizikal (Zumba)

Next program adalah aktiviti berzumba yang diadakan pada 24 Ogos 2016 bertempat di lobi utama... Instructor daripada luar telah dijemput untuk menjayakan program ni. 

Aktiviti Fizikal (Zumba)

Tak pernah-pernahnya nak bakar lemak, akhirnya berzumba juga walaupun badan agak kayu haha. Tapi bila part poco-poco tetiba pandai pulak nak gerak sana sini. Melampau sungguh :p Apa pun enjoy sangat dengan program ni.

3. Ceramah Pengurusan Stress 

Ceramah pengurusan stress ni diadakan pada keesokan harinya selepas aktiviti berzumba, 25 Ogos 2016 bertempat di bilik mesyuarat. Penceramahnya hanyalah seorang pelatih yang baru kerja selama 6 bulan hihi. Tu haaa orang dia yang tengah berdiri *rujuk gambar bawah

Ceramah Pengurusan Stress

Ini merupakan pengalaman first Murni diberi tugas bagi ceramah kat staf.  Kalau tak silap Murni sesi ni ambil masa dalam 30 or 40 minit macam tu, aktiviti yang Murni sediakan ada dua which is menguji tahap tekanan dan satu aktiviti pengurusan tekanan. 

Ceramah Pengurusan Stress

Punyalah nervous sampai ketaq suara time nak mulakan sesi hihi. Almaklumlah ada darah gemuruh sikit bila berdepan dengan orang. Kalau ikutkan tak adanya sesi ceramah bagai, lebih kepada perkongsian ilmu berkaitan pengurusan stress, Murni buat style present baca slide je. haha melampau na, bukan apa sebab Murni tak bersedia lagi time ni, kengkonon nak buat 29 ogos hari tu tapi terpaksa diawalkan. 

Tak pa tugas yang dilaksanakan ni pun dah berlangsung dengan jayanya, eh! macam puji diri sendiri pula hihi. Tak ada makna ok! Alhamdulillah dapat feedback positif dari bos dan staf. Dah tahu kelemahan sendiri next time perbaiki.

Actually ada lagi aktiviti wellness yang diadakan, tapi cukuplah tiga aktiviti ni yang Murni kongsikan di blog. Ok!